Kişisel bilgisayarların ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte oyunlar da pek çok insanın hayatında yer edinmeye başladı. Çok değil, 20 sene önce en popüler oyun telefonlardaki 8-bit Snake oyunuydu. Fakat günümüzde oyunlar o kadar gerçekçi bir hale geldi ki son çıkan oyun grafiklerini kamera görüntülerinden ayırt etmek oldukça zor olabiliyor.
Dünyada Yıllara göre Aktif Oyuncu Sayısı
Yukarıdaki grafikte gördüğünüz üzere 2014 yılından bu yana aktif oyuncu sayısı hızla artıyor. Bu sene yaklaşık 2.5 milyar insanın aktif olarak oyun oynadığı düşünülüyor ve bu sayının 2021 yılında 2.7 milyara ulaşması bekleniyor.
Dünyada Bölgelere göre Aktif Oyuncu Sayısı, 2018
Bölgelere göre oyuncu sayısına bakacak olursak oyuncuların en çok Asya Pasifik bölgesinde bulunduğunu görüyoruz. Bu bölgenin yaklaşık %25’ine denk gelen ve ülkemizin de içinde bulunduğu Orta Doğu ve Afrika bölgesi de 2. sırada.
Dünyada Bölgelere göre Oyun Sektörü Büyüklüğü
Bu bölgelerde oyun sektörünün büyüklüğünü incelediğimizde ise yine Asya Pasifik’in açık ara önde olduğunu görüyoruz. 2019 yılında Asya Pasifikte oyun sektörünün büyüklüğü yaklaşık 72 milyar dolar olarak belirtilmiş. Aynı zamanda 2019’da dünya oyun sektörü yaklaşık 150 milyar dolar hacime ulaşmış.
Anket 1: Haftada kaç saat oyun oynuyorsunuz?
Türkiye genelinde yapılan bir ankette insanlara oyun oynamak üzerine çeşitli sorular yöneltilmiş. Bunlardan ilki olan “Haftada kaç saat oyun oynuyorsunuz?” sorusunun yanıtlarını aşağıdaki grafikte görebilirsiniz. Türkiye’de insanların %57’si, yani yarısından daha fazlası, haftada 1-10 saat arası oyun oynuyor, aynı zamanda hiç oyun oynamadığını belirten insanların oranı sadece %10. Sizin de anlayacağınız gibi oyunlar hayatımıza entegre olmuş durumda.
Anket 2: Oyunlar için hangi cihaz(lar)ı kullanıyorsunuz?
Türkiye’de insanların oyun oynamak için kullandığı cihazların başında akıllı telefon geliyor. Oyun oynayan insanların %76’sı telefonundan oyun oynadığını belirtmiş. Gün içinde telefonlarımızı yanımızdan pek ayırmadığımızı düşünürsek bu sonuç mantıklı geliyor. Telefonlardan sonra oyun oynamak için en çok tercih edilen aygıt bilgisayar.
Anket 3: Hangi tür(ler)den oyun oynuyorsunuz?
İnsanların hangi tür oyun oynadığı sorulduğunda ise en çok First Person Shooter (Birincil Kişi Vuruş) oyunlarının tercih edildiği görülmüş. Bu tür oyunlara örnek olarak Call of Duty ve Counter Strike gösterilebilir. Bu türü spor ve yarış tarzı oyunlar takip etmiş. Listenin tümünü örnek oyunlarıyla birlikte aşağıda inceleyebilirsiniz.
Anket 4: Geçtiğimiz yılda bir oyuna para ödediniz mi?
Ankete finansal bir boyut katmak üzere “Geçtiğimiz 12 ayda herhangi bir oyuna para ödediniz mi?” sorusu yöneltilmiş. Anketin sonucunda oyun oynayanların %65’inin para ödediği görülmüş. Aynı zamanda insanların %19’unun birden çok türde satın alma yaptığını belirtmekte fayda var.
Türkiye’de en çok Kazanan eSpor Oyuncuları
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, artık profesyonel oyuncular sporcu olarak nitelendirilmeye başladı. Tıpkı bir başka spor dalında olduğu gibi liglerde takımlar mücadele ediyor ve en iyi olan sezonun sonunda şampiyon oluyor. Peki e-Spor oyuncularının ülkemizde kazançları ne durumda? Aşağıda 2018 yılında Türkiye’de en çok kazanan e-Spor oyuncularının grafiğini inceleyebilirsiniz. Görüldüğü üzere en çok kazanan oyuncu Kaan “Fujitora” Çekli olmuş. Kendisi 2018 yılında yaklaşık 150 bin dolar gelir elde etmiş.