Elmaslar Hakkında
Aksesuar üretimi ve kullanımı insanlık tarihi boyunca sık sık gözlenmiştir. Küpe, yüzük, kolye, bileklik gibi aksesuarlar kimi zaman insanların statüsünü yansıtmıştır, kimi zaman da giydikleri kıyafetleri tamamlamıştır. Her ne amaçla olursa olsun, aksesuar üretiminde değerli taş ve madenler ekseriyetle kullanılmıştır. Kullanılan bu malzemeler denince akıllara ilk gelen taşlardan birisi de elmastır.
Elmas, yer kabuğunda yüksek sıcaklık ve basınç eşliğinde karbon atomlarının kristalleşmesiyle oluşur. Elmasın doğal yöntemlerle oluşması binlerce yıl sürer. Bu taşın çok zahmetli şartlarda oluşması değerli oluşunun en büyük sebeplerinden bir tanesidir. Elmasları çeşitli özelliklerine göre türlerine ayırmak mümkündür. Peki özelliklerini bildiğimiz bir elması doğru fiyatlandırabilmemiz mümkün mü?
Bu yazımızda elmas türlerini detaylıca inceleyeceğiz, sonrasında da özelliklerini bildiğimiz elmas türünün fiyatını tahmin etmeye çalışacağız. Yazımızın son kısmında fiyatlandırmamızın ne kadar başarılı olduğunu inceleyeceğiz.
Elmasların Özellikleri Arasındaki İlişki

Yukarıdaki korelasyon haritasını incelediğimizde bir elmasın fiyatını en çok etkileyen etmenlerin ağırlık (karat) ve boyut olduğunu görebiliyoruz. Şimdi veri setimizde bulunan elmasların karat değerlerini ve boyut ölçülerini inceleyelim:
Elmaslarda Karat – Fiyat Arasındaki İlişki
Setimizde bulunan elmasların öncelikle karat değerlerini ele alalım. Elmaslar için ağırlık ölçüsü olarak kullanılan karat 0,2 grama eşittir. Bu sebeple bir elmasın karat değeri arttıkça fiyatının da artacağını düşünebiliriz.
Grafikten de anlaşılacağı üzere elmasların büyük bir çoğunluğu 0,5 civarında karat ağırlığa sahip. Bununla birlikte elmasların ağırlığı 5 karata kadar çıkabiliyor. Elmasların karat ölçülerinin ve fiyatının dağılımını incelediğimizde aralarındaki pozitif ilişkiyi gözlerimizle de anlayabiliyoruz. Bu durumda bir elmasın karat ölçüsü arttıkça fiyatının da artacağını gözlemlemeyi bekleriz.

Elmas Hacmi ve Kesim Biçimine göre Elmaslar
Elimizdeki veri setinde bulunan Uzunluk, Derinlik ve Genişlik özelliklerini daha verimli kullanabilmek için bu özellikleri birbirleriyle çarpıp veri setimize Hacim özelliğini ekledik. Bir elmasın karat ve hacim değerlerinin elmas fiyatında etkili olduklarını biliyoruz. Bu özelliklerin yanı sıra elmasın kesim biçimi de elmasın fiyatını etkileyebilir. Kesim kalitesi arttıkça kesime ayrılan süre artacağı için kalitenin artmasıyla fiyatın artacağını düşünebiliriz. Aşağıdaki grafikte kesim türlerine göre ayırdığımız elmasların fiyatlandırılmasını inceleyebilirsiniz.

Elmas Fiyatlarının Tahmin Edilmesi
Elmas fiyatını etkileyen özellikleri inceledikten sonra bir elmasın fiyatını hiçbir kuyumculuk sırrı bilmeden tahmin etmeye çalışacağız. Bunun için 5 farklı algoritma kullanıp hangisinin daha başarılı olduğunu göreceğiz. Veri setimizin %80’ini modelimizi eğitmek için, %20’sini ise modelimizi test etmek için kullanacağız.

Kullandığımız 5 farklı algoritmanın ne kadar başarılı olduğunu aşağıdaki tabloda inceleyebilirsiniz. Bu sonuçlara göre Random Forest (Rassal Orman) algoritması elmas fiyatlandırmada %98 başarı sağlamış. Kuyumculuk sektöründe deneyimi olmayan bir kişi için bu oran üstün bir başarı demek oluyor.
Algoritma | R2-Başarı Oranı |
Ridge Regresyon | 0.75 |
Lasso Regresyon | 0.87 |
Lineer Regresyon | 0.88 |
Gradient Boosting | 0.90 |
Rassal Orman | 0.98 |
KNN | 0.95 |
Bu yazımızda elmasların çeşitli özelliklerini inceledik ve devamında bu özellikleri kullanarak elmasların fiyatını tahmin etmeye çalıştık. Yazımızda yaptığımız analizin teknik boyutundan fazla bahsetmemek için kodlarımızı buraya eklemedik. Dilerseniz info@ekseriyet.com ‘a ulaşarak kullandığımız kodları talep edebilir, algoritmaları kendiniz de çalıştırabilirsiniz.
Kaynak: Kaggle