Sanat bir duygunun, düşüncenin veya bir güzelliğin yaratıcılıkla beraber dışavurumu olarak nitelendirilebilir. İnsanlar tarih boyunca kendilerini sanat aracılığıyla ifade etmeye çalışmıştır. Bu sebeple sanatı uluslararası bir iletişim biçimi, yani global bir dil olarak tanımlamak mümkündür. Böylelikle insanların yaşam biçimi ve çevreleri değiştikçe sanat da değişim geçirmiştir.
Sanatçılar, bulundukları çağ ve etkilendikleri sanat akımları doğrultusunda kendi tarzlarını yaratır. Peki bir sanatçının eserlerinden bir kısmını inceleyerek tarzını anlamak, sonrasında diğer eserlerini tahmin edebilmek mümkün mü?
Bu yazımızda 11 ressamın çizmiş olduğu resim veri setinden yararlanıp bir sanat eserini hangi ressamın çizmiş olduğunu tahmin etmeye çalışacağız. Veri setimizin bir kısmını bir model oluşturmak için, bir kısmını da modelimizi test etmek için kullanacağız.
Öncelikle kullanacağımız metodu açıklamakta fayda var. Öncelikle temel amacımıza, yani hangi ressamın hangi resimi çizdiğini tahmin etmeye olanak sağlayan bir model kuracağız. Modelimiz her bir ressamın eserlerini inceleyerek ressamların “tarzını” anlayacak, böylece yeni gördüğü bir resmin ressamını tahmin edebilecek.
İncelenen Ressamlar ve Sanat Eserleri Sayısı
İnceleyeceğimiz ressamları ve eser sayısını aşağıdaki tabloda inceleyebilirsiniz. Kullandığımız veri setini gözünüzde canlandırabilmek için 5 adet tabloyu ressamıyla birlikte yazımıza ekledik. Modelimizin daha başarılı çalışması için veri setimize resimlerin aşağıda görebileceğiniz şekilde ters döndürülmüş halini de ekledik.
Sanatçı Adı
Sanatçı Eser Sayısı
Vincent van Gogh
877
Edgar Degas
702
Pablo Picasso
439
Pierre-Auguste Renoir
336
Albrecht Dürer
328
Paul Gauguin
311
Francisco Goya
291
Rembrandt
262
Alfred Sisley
259
Titian
255
Marc Chagall
239
Veri setimizde ters çevirilmiş eserler de bulunuyor.
Ressam Tahmini Sonuçları ve Örnekler
Modeli tamamladıktan sonra eğitim için kullandığımız setimizde %98, test için kullandığımız setimizde %85 başarı oranına ulaştığımızı görebiliyoruz. Sol tarafta bulunan resimde modelimizin adımlarına göre başarı oranı değişimini de Aynı zamanda sağdaki resimde görebileceğiniz üzere modelin kayıp değerlerinin başlangıç noktasına oranla azalıyor.
Modelin uygulanmasına örnek verebilmek için aşağıdaki resimleri inceleyebilirsiniz. Görüldüğü üzere resimlerin gerçek sanatçıları, modelin tahmin ettiği sanatçıları ve modelin tahmin yüzdesi hesaba katıldığında modelimizin başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
Sanatçıların Tahmin Edilme Başarı Oranları
Son olarak modelin hangi sanatçının resimlerini ne kadar başarılı tahmin ettiğini görebilmek için hata oranı tablosunu oluşturduk. Modelimiz, %96 başarı oranıyla en yüksek başarıyı Alfred Sisley’in eserlerinde elde etmiş. Başarı oranı en düşük sanatçı da Paul Gauguin olmuş. Tahmin modelinin Alfred Sisley’i yüksek başarı oranıyla tahmin ettiğini göz önünde bulunarak Alfred Sisley’in kendi tarzı olduğunu çıkarabiliriz.
Bu yazımızda 11 adet ressamın resimlerinden yararlanarak eserlerin ressamlarını tahmin etmeye çalıştık. Kurduğumuz model doğrultusunda eğitim setinde %98, test setinde %85 başarı oranı sağladık. Yazımızın teknik kısmında kullanılan kodları görmek ve incelemek isterseniz bize mail atabilirsiniz.
Kaynak: Kaggle Best Artworks of All Time Veri Seti
Arda'nın veri bilimine olan ilgisi üniversite yıllarının başında başladı. Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenim gördüğü sürede veri madenciliği ile ilgili çeşitli projelerde görev aldı. Endüstri mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra veri haberciliği üzerine çalışmalarını ilerletebilmek amacıyla Ekseriyet'i hayata geçirdi.
COVID-19 salgınıyla birlikte internet kullanımının zirve noktasına ulaştığını görüyoruz. Bunun sebebi ise günler süren bu evde kalma sürecinde iletişim,...
Eğer bir Spotify kullanıcısıysanız muhtemelen Spotify’ın her pazartesi kullanıcılarına olarak hazırladığı haftalık keşif listesini incelemişsinizdir veya hoşunuza giden bir...