Bildiğimiz gibi bilgisayar oyunları sadece bir hobi olarak değerlendirilmeyi çoktan geçti. Oyun sektörünün hızla büyüdüğü ve e-spor tanımının hızla yaygınlaştığı günümüzde milyonlarca kullanıcı bilgisayar oyunları oynuyor. Oyuncuların vazgeçilmezi konumunda bulunan hizmetlerin başında gelen Steam, oyun oynamayı seven hemen hemen herkesin bilgisayarında kurulu bulunuyor.
Bu yazımızda en popüler dijital oyun dağıtım platformlarından bir tanesi olan Steam’i inceleyeceğiz. Platformun tarihçesine ve işleyiş biçimine göz attıktan sonra Steam bünyesinde bulunan yaklaşık 26,000 oyunun ve oyun yapımcılarının özelliklerini derinlemesine araştıracağız. Hadi başlayalım.
2003 yılında Valve Corporation tarafından kurulan Steam, kullanıcılarının çevrimiçi olarak oyun edinmelerini sağlayan bir platformdur. Piyasaya sürüldüğü günden itibaren birçok oyunun dağıtım hakkını elinde tutan Steam kullanıcılarına tamamen dijital bir biçimde barındırdıkları oyunları ulaştırıyor.
Platform, bünyesinde birçok ücretli ve ücretsiz oyun barındırıyor. Ücretli olan oyunların fiyatı da sabit kalmıyor, Steam indirimleri ile kullanıcılarını oyun satın almaya yöneltiyor. Bununla birlikte, kullanıcı memnuniyetine son derece önem veren Steam oyun iade etme imkanını sunuyor. Müşteri memnuniyetini ön plana koyan bu platform, oyun sektöründe sağladığı imkanlar sayesinde adından sık sık söz ettirmeye devam edecek gibi gözüküyor. Kullanıcıların platformun imkanlarından yararlanması için yapması gereken tek şey steam kaydol ve steam indir komutlarını yerine getirmek.
Yazımızın en sonunda bulacağınız link üzerinden Steam’i indirebilir, platform üzerinden edineceğiniz bir oyunu oynamaya başlayabilirsiniz.
Steam ücretsiz oyunlar ve ücretli oyunlar
Analizlerimizi detaylandırmadan önce platformda bulunan oyunları ücretli ve ücretsiz olmak üzere ikiye ayırdık; oyunları puanlarına, sahip olan oyuncu sayısına ve piyasaya çıkış tarihine göre ayrı ayrı karşılaştırdık. Yaptığımız numaralandırmaya göre 1. grafikte ücretli oyunların aldıkları puanın bir miktar daha yüksek olduğunu görebiliriz. 2 numaralı grafikte yüksek puanlı olup daha çok kullanıcının sahip olduğu sağ-üst köşede ücretli oyunların biriktiğini görebiliriz. Aşağı sırada bulunan grafiklerden ise yıllara göre ücretsiz oyunların oranında bir artış olduğunu görebiliriz. Son yıllarda oyun yapımcıları oyun-içi satın almaların başarısını fark etti, böylelikle yapımcılar edinmesi ücretsiz olan oyunlardan da gelir elde etmeyi başardı.
Oyunların popülerliği yıllara göre nasıl değişiyor?
Steam’de bulunan oyunların popülerliğini yıllara göre incelediğimizde şaşırtıcı sonuçlarla karşılaşıyoruz. Öncelikle bir oyunun popülerliğini istatistiksel olarak ifade edebilmek için bir ölçek hazırladık. Oyunu edinmiş kullanıcı sayısının oyunun popülerliği hakkında fikir vereceğini düşünüp 20 bin kullanıcıdan daha fazla ve az olmak üzere iki grup oluşturduk. Aşağıdaki grafikte yıllara göre çıkan oyun sayılarını oyunun popülerliğine göre inceleyebilirsiniz.
Öncelikle, yıllara göre çıkan oyun sayısının her geçen yıl arttığını gözlemliyoruz. Bununla birlikte, artışı sağlayan faktörün 20 binden az kullanıcısı olan, yani popülerliği düşük olan oyunların olduğunu söyleyebiliriz. Zira her geçen yıl 20 binden az kullanıcısı olan oyun sayısı hızla artış göstermiş.
Steam oyunları kalitesi yıllara göre düşüyor mu?
Yıllara göre çıkan oyun sayılarını popülerliklerine göre inceledikten sonra oyunların kalitesini inceleme altına alıyoruz. Aşağıdaki grafikte piyasaya sürülmüş oyun sayılarını ve oyunların ortalama puanlarının yıllara göre dağılımını inceleyebilirsiniz. 2012 yılında piyasaya sürülen her 2 oyundan 1’inin 75 üstü puan aldığını, bununla birlikte 2013 yılından itibaren piyasaya sürülen oyun sayısında ciddi bir artış olduğunu görebiliyoruz. Ayrıca oyunların ortalamalarında ve 75 üstü puan almış oyunların oranında da ciddi bir azalma görüyoruz.
Oyunların 2013 yılında yıllık ortalamasının 70 olduğunu ve ortalamalarının 2018 yılında 60’a kadar gerilediğini gözlemliyoruz. Yıllara göre çıkan oyun sayısıyla puan ortalamalarının korelasyon değerini -0,9 olarak buluyoruz. -1 ile 1 arası değerler alan korelasyon sabitinin değeri düştükçe değişkenlerin ters orantılı olduğunu çıkarabiliriz. Yani bu iki değişken birbiriyle neredeyse tam zıt yönlerde ilerliyor. Sonuç olarak, yıllar geçtikçe oyun kalitesinin düştüğünü söylemek pek de mümkün değil. Bunun yerine, yeni çıkan oyunlar arasında çok düşük puan alan oyunların genel ortalamayı düşürdüğünü söyleyebiliriz.
Steam oyunlarının türlere göre incelenmesi
Steam bünyesinde bulunan oyunları yıllara göre inceledikten sonra oyunları dahil oldukları türe göre karşılaştırdık. Oyun türlerinin ortalama puanlarını incelediğimizde şaşırtıcı sonuçlar elde ettik.
Aşağıdaki grafikte oyun türlerinin ortalama puanlarını inceleyebilirsiniz. Görsellerin orta bölgelerinde bulunan kesik çizginin o oyun türüne ait ortalama değer olduğunu ve siyah çizginin oyunların genel ortalaması olduğunu belirtelim. Ayrıca, bir oyunun birden çok türe dahil olmasının muhtemel olduğunu da belirtmekte fayda var. Örneğin, aksiyon ve macera türü oyunların puan dağılımının birbirine çok benzer olduğunu görüyoruz.
İlginç bir biçimde MMO (Massively Multiplayer Online) türünde bulunan oyunların diğer oyun türlerine göre daha düşük bir ortalamaya sahip olduklarını görüyoruz. Türkçeye “devasa çok oyunculu çevrimiçi oyun” şeklinde çevrilen oyunlar aynı anda birçok oyuncuya eş zamanlı olarak oyun oynama imkanı sunuyor. Bu sebeple oyun altyapısı aynı anda binlerce kişiye sunuluyor. Bu durumda altyapısal problemlerin oluşması diğer oyun türlerine göre çok daha muhtemel olduğu için kullanıcılar daha sık problemle karşılaşıyor olabilir. Bu nedenle oyuncuların vermiş olduğu puanlar diğer oyun türlerine göre daha düşük kalmış olabilir.
Bir sonraki grafiğimiz de MMO türü oyunların ne kadar popüler olduğunu kanıtlar nitelikte. Kırmızı çubukların oyun türlerinin ortalama kaç kullanıcıda olduğunu ve gri çubukların da oyun türünün tüm oyunlara oranını gösterdiği grafikte MMO türü oyunların ortalama 800,000 kişide bulunarak diğer oyun türlerinden açık ara daha fazla olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte, MMO türü oyunların oyun türlerindeki oranının %5’ten bile az oluşu oyun için gerekli olan altyapının ne kadar zor olduğunu kanıtlar nitelikte.
Steam’de en başarılı oyun yapımcıları
Son olarak Steam bünyesinde bulunan oyun yapımcılarını ve her bir yapımcının en popüler oyunlarını inceleyelim. Oyun yapımcılarını çeşitli faktörlere* göre hazırladığımız puan skalasına göre sıraladığımızda 1. Sırada Half-Life, Portal ve Counter Strike gibi önemli oyun serilerinin yapımcısı olan ve aynı zamanda Steam’in sahibi olan şirket Valve bulunuyor. Aşağıda bulunan listede puanlama sistemimize göre en başarılı 5 yapımcı şirketi ve şirketlerin önemli oyunlarını inceleyebilirsiniz. Eğer oyunlara belli bir aşinalığınız varsa, listemizdeki oyunlardan en az 1 tanesinin adını mutlaka duymuşsunuzdur.
Oyun Yapımcısı | Puan | Oyunlar |
Valve | 0.773 | Counter Strike, Portal, Half-Life,Left 4 Dead |
id Software | 0.585 | DOOM, Quake |
Ubisoft Montreal | 0.583 | Assasin’s Creed, Far Cry |
Bethesda Game Studios | 0.555 | The Elder Scrolls V: Skyrim |
Daedalic Entertainment | 0.542 | Chaos on Deponia, Deponia |
CAPCOM | 0.533 | Resident Evil, Devil May Cry |
Steam’i indirip yukarda derinlemesine incelediğimiz oyun türlerinden size en uygun olanı indirebilirsiniz.https://store.steampowered.com/
*Oyun yapımcılarının piyasaya sürmüş olduğu;
- Oyun sayısı,
- Oyunların toplam kullanıcı sayısı,
- Oyunların ortalama puanı
Hazırlamış olduğumuz puanlama sisteminde kullanılan faktörlerdir.
Kaynak: Steamspy, Steam API