Son zamanlarda gündeme yansıyan intihar vakaları tehlikeli sayılabilecek bir oranda artış gösterdi. Geçen hafta İstanbul/Fatih’te yaşayan 4 kardeşin geçim sıkıntısından dolayı hayatlarına toplu son vermelerinden sonra Bakırköy’de 1’i çocuk olmak üzere 3 kişilik bir aile daha yaşamına son verdi. Ülke gündemimizden yola çıkarak dünyada intihar istatistiklerine genel bir çerçeveden bakacak olursak yılda yaklaşık 1 milyon insanın hayatına son verdiğini görüyoruz. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her 40 saniyede bir kişi yaşamına son veriyor. Dahası, DSÖ 2020 yılında bu istatistiğin 2 katına çıkacağını, yani her 20 saniyede bir kişinin hayatına son vereceğini öngörüyor.
Bu yazımızda bireyleri yaşamlarını sonlandırmaya sürükleyen ruhsal hastalıklardan ve temel sebeplerden bahsedeceğiz. Aynı zamanda, yaşama son verme oranı ele alındığında ülkemizin dünyadaki konumunu inceleyeceğiz.
Türkiye’de Yıllara göre İntihar Vakası Sayısı
Ülkemizde yıllara göre vaka sayılarını incelediğimizde vakalarda bir artış olduğunu görebiliyoruz. Son 3 senede az da olsa bir azalma görülmekle beraber 2018 yılında 3,161 kişi hayatına son vermiş. 2018 yılında vakaların en çok yaşandığı şehir 433 ile İstanbul olmuş.
Türkiye’de İntihar Vakalarının Başlıca Sebepleri
Ülkemizde yaşanan vakaların sebepleri incelendiğinde en çok karşılaşılan senaryo sebebin belirlenemediği durumlar olmuş. Bununla birlikte, kişilerin geçirdiği çeşitli hastalıklar ve geçim zorluğu insanların hayatına son vermesine sebep olmuş.
Ruhsal Hastalıkların Yaşama Son Vermeye Etkisi
Peki, hangi ruhsal hastalıklar kişilerde intihara eğilimini en çok arttırıyor? Aşağıdaki grafik her bir hastalık için hastalığa sahip olan bireylerin olmayanlara oranlar ne kadar fazla intihara eğilimi olduğunu gösteriyor. Grafiği incelediğimizde depresif bozukluğu olan hastalarda olmayan kişilere oranla %19,9 daha fazla intihar vakası görülmüş.
Türkiye’de ve Dünyada Vaka Sayıları
Ülkemizin diğer ülkelere kıyasla konumunu incelemek adına ülkelerin 2015 yılına ait intihar verilerini inceledik. Ülkelerin 100 bin insan başına intihar oranlarını incelediğimizde en çok Litvanya’da intihar vakası görüldüğünü anlıyoruz. (100 binde 29). İnceleme altına aldığımız ülkelerde en düşük intihar oranına sahip olan ülkenin de Türkiye olduğunu belirtmekte fayda var. Bunun sebeplerinden birinin kişinin kendi yaşamına son vermesinin İslamiyet’teki en büyük günahlardan biri olduğunu tahmin edebiliriz. Ayrıca incelediğimiz bütün ülkelerde erkeklerin kadınlara oranla daha fazla intihar ettiğini görebiliyoruz.
Ülkelere göre Kadın İntihar Tahminleri ve Oranları
Ülkelere göre Erkek İntihar Tahminleri ve Oranları
Uluslararası yapılan bir ankete göre ülkelerde kadın-erkek bireylerin gerçek ve tahmin edilen intihar oranını incelediğimizde ülkemizde hem kadın hem de erkek oranında belirtilen tahminin gerçek orandan en az 2 kat daha fazla olduğunu görebiliyoruz. Yani ankete katılan bireyler Türkiye’de yaşayan kadın ve erkeklerin intihar oranının çok daha yüksek olmasını bekliyormuş. Dileriz ki bu beklenti hiçbir zaman gerçekleşmez.
Sonuçlar ve Özet
Yazımızı özetlememiz gerekirse:
- Türkiye’de 2018 yılında 3,161 kişi hayatına son vermiş. Aynı zamanda en çok intihar vakası görülen şehir İstanbul olmuş.
- Sebebi bilinen vakalar arasında en çok çeşitli hastalıklar ve geçim zorluğu kişinin hayatına son vermesine sebep olarak gösterilmiş.
- Depresif bozukluğu olan bireylerin olmayan kişilere oranla yaklaşık %20 daha fazla hayatına son verdiği görülmüş.
- Karşılaştırılan ülkeler arasında Türkiye’de intihar oranının daha az olduğu görülmüş.
Yazımızın sonunda Fatih’te ve Bakırköy’de hayatını kaybeden ailelere rahmet, yakınlarına da başsağlığı diliyoruz.
Kaynak: Tüik,Statista